Sportmassage

Sportmassage wordt toegepast om de kans op blessures te verminderen, om vermoeidheidsverschijnselen massage-05 terug te dringen en om de algehele conditie van het lichaam in stand te houden of te bevorderen.

Ontspannend of Stimulerend

Ik maak onderscheid tussen een ontspannende sportmassage en een stimulerende sportmassage. Bij stimulerende massage worden de handgrepen iets steviger toegepast en op een wat hogere tempo dan bij een ontspannende sportmassage.

Ontspannende sportmassage

Sportmassage wordt toegepast om vermoeidheidsverschijnselen, die het directe gevolg zijn van een lichamelijke inspanning, terug te dringen. Bij spierarbeid wordt bij de verbrandingsprocessen water gevormd. Dit vocht is na de inspanning ook verantwoordelijk voor de spierstijfheid. Sportmassage zorgt voor ontwatering en bevorderd het herstel.

De afvalstoffen die vermoeidheidsverschijnselen, pijn of kramp veroorzaken worden uit de spieren gemasseerd. De stofwisseling wordt hierdoor positief beïnvloed. Hierdoor herstelt men sneller en kan men weer sneller een bepaalde prestatie leveren.

Stimulerende sportmassage

Sportmassage wordt ook gebruikt om spieren voor een sportprestatie te activeren, voorafgaand op de warming up. De kans op blessures wordt erdoor verminderd. Het mag en kan een warming up NIET vervangen.

Een sportmassage wordt ook gegeven als (tijdelijk) niet aan sport wordt gedaan. Het kan zowel stimulerend als ontspannend zijn. Afhankelijk van de toestand van de spieren. Deze massage dient ervoor om de algehele conditie van het lichaam in stand te houden of te bevorderen. Bij sportmassage word de nadruk gelegd op de spieren die gebruikt worden bij het beoefenen van sport.

Sport en verrichtingen in het dagelijks leven hebben vaak dezelfde invloed op ons lichaam, daarom is (sport)massage ook voor niet-sporters erg zinvol.

Het is belangrijk om voor en na een massage veel te drinken (uitgezonderd cafeïne of alcohol houdende dranken) om de afvoer van de afvalstoffen te vergemakkelijken. Dit ook ter voorkoming van eventuele hoofdpijn.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.